A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, közvetlenül az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Sárospatak, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével 163 éve a család tulajdonában van. A turistatérképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.
A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv ideje alatt kezdte meg virágzását. Évekig ő volt a Tokaj-Hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett. A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban a családi hagyományok folytatása volt.
2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan, civilben ugyan más hivatást választott, de a családi birtok, a „Ciróka”, mégis központi helyet foglal el az életében. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. Kilépve a családi keretek közül, bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.
Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja, habár néhol megtalálható a vulkanikus területekre szintén nagyon jellemző andezit is. A dűlő borait feszes sav karakter és szépen kibontakozó, rendkívül gazdag mineralitás jellemzi. A területen Furmint és Sárgamuskotály található, 20 – 30 éves gazdagon termő tőkéken.
Kivételesen jó fekvésű dűlő, remek adottságokkal ahhoz, hogy kiváló borokkal kényeztesse a borkedvelő közönséget. Rendkívül meredek, magasan fekvő terület, ahol a déli tájolás miatt a napos órák száma kimondottan kedvező a szőlőnek. Alapja a térségre nagyon jellemző riolit tufa, vas-oxidos kiválásokkal. Talajszerkezet tömör és köves. Az innen szüretelt szőlőből jó sav szerkezetű, magasabb alkohol tartalommal rendelkező, összetett, íz gazdag, borok készülnek a remek fekvésének köszönhetően. Furminttal és illatos hárslevelűvel találkozhatunk a területen. A tőkék életkora akár elérheti a 40 évet is.
A szőlőterület magját, és a birtok szívét a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. A terület a Rákosi-korszak kivételével, közel 170 éve a család birtokában van. A dűlő alap kőzete a riolit tufa, kevéssé köves, agyagos, vastag, zsíros termőréteggel borítva. A különleges terroir és a kedvező dél-nyugati fekvése miatt, borai játékosak, gyümölcsösen könnyedek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály adják az innen származó kitűnő borokat.
A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése nagy valószínűséggel a honfoglaló magyar Megyer törzshez köthető. A dél-nyugati fekvésű, meredek lejtésű dűlőt nagyon változatos talaj szerkezet és színes összetétel jellemzi. Megtalálható nagy mennyiségben az agyag, valamint a finom szemcséjű kaolin, melynek megjelenése porózus lazább szerkezetet eredményez a köves talajon. A dűlő borai testesek és tartalmasak, krémesek. A 20-30 éves tőkéken furmint és hárslevelű terem.
A borászkodás során sokféle borszerető és borértő, izgalmas és érdekes emberrel hoz minket össze a sors. Egy ilyen szerencsés találkozás volt, amikor megismertük Nagy Kornélt, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Kornél rengeteget foglalkozik a magyarországi dűlők történelmével, így hosszas kutatómunka után kézhez kaphattuk a mi dűlőink történetét is. Ezúton is köszönjük!
A honlap keretein belül hosszú lenne az egész munkát bemutatni- Álljon itt azonban egy kis ízelítő dűlőink történetéből.
Az oldalra való belépéssel nyilatkozom, hogy betöltöttem a kort, melytől az alkoholfogyasztás engedélyezett országomban.
Az oldalra való belépéssel nyilatkozom, hogy betöltöttem a kort, melytől az alkoholfogyasztás engedélyezett országomban.