Tokaj legfontosabb borstílusa. Csak a legjobb évjáratokban készítünk hat puttonyos Aszút! A nemzetközi szakma is számos díjjal és elismeréssel jutalmazta aszú borainkat.
Az Édes Szamorodni a Tokaji Aszú kistestvére. Olyan fürtök válogatásából készül, amelyek csak részben tartalmaznak aszúsodott szemeket. A bor friss körte, aszalt sárgabarack és kandírozott narancshéj íz jegyeket mutat. A lecsengésben előjönnek a tipikus aszús jegyek, mint a gomba és a száraz szalma. A Száraz Szamorodni egy igazi tokaji ritkaság és különlegesség. Ennek a bornak az elkészítése egy különleges eljárási módot igényel. A bort fahordóban érleljük élesztő hártya alatt, amely különleges diós, mogyorós és süteményes íz jegyeket ad a bornak. Mind emelet felelhető a sült alma, körte és a birs is.
Nagy karakter jegyek jellemzik ezt a bort, illetve elegánsan selymes viszkozitás. Fantasztikus komplexitása olyan ízeket mutat, mint a barack, a kajszi és a narancshéj. A tölgyfahordó finom pirítós és édes fűszerekkel erősíti meg a bor kellemes ásványos lecsengést.
A 100% furmint kései szüretelésű borunk természetesen magas savai illetve a különleges tokaji vulkanikus talaj olyan savgerinccel látja el ezt a tételt, amely nagyon szép harmóniát képez a telt gyümölcsösséggel.
Borai elképesztő komplex íz világgal rendelkeznek. Számos telt karakteres gyümölcs ízzel mint: sárgabarack, sárgadinnye, ananász, fehér virágok. A hosszú lecsengésében mézes-vaníliás pirított mogyoró és friss szalma bontakozik ki. Borai hosszú évtizedekre is elrakhatóak köszönhetően a magas íz koncentrációnak és a környékre oly jellemző ásványos savasságnak.
Megyer – dűlőnk lankáin termett furmintjaink illatát sós mézesség és elegáns hordófűszerek jellemzik. Intenzív gyümölcsök és krémessége mellett kiválóan mutatja be dűlő vulkanikus karakterét.
Ciróka dűlőnkről 30-40 éves tőkékről szüretelt borainknak kiemelkedő sav szerkezete van, illetve klasszikus ásványos íz jegyek jellemzik például: pala, kréta és lime. A teljes íz érettségnek köszönhetően, virágos illatjegyek is fellehetőek az őszibarack és a körte mellet.
Szinte minden évjáratban igazi hamisítatlan Hárslevelűt töltünk a palackba, melyben tökéletes harmóniában egyesülnek az elegáns, virágos és zamatos gyümölcsös illatok. Minden Hárslevelű rajongónak kötelező!
Pincészetünk első pezsgője furmint és hárslevelű házasításából született. Tradicionális metódussal készült Brut Natur pezsgő, ami több mint 24 hónapos palackérlelést kapott.
Reduktív boraink zászlóshajója és egyben birtok borunk. A bor tartalmazza mind a három fő szőlő típust mely a tokaji nevet olyan híressé tette. Ebben a borban fellelhető a friss és üde ásványosság a Furmintból, a barack, nektarin és az alma a Hárslevelűből és az illatos virágok a Muskotályosból.
Száraz sárgamuskotályunkban gyönyörű egyensúly van a gyümölcsös jegyek és a ropogós savak között. Érett almára, mandarinra és akácra emlékeztető jegyeket tartalmaz, egy csipetnyi mézzel. Ez a bor finom, könnyű teste miatt nagyon könnyen iható, különösen a forró nyári napokon.
Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály házasságából született ez a könnyed, gyümölcsös, de ugyanakkor tartalmas nyári habzóbor. Körte, zamatos fehérhúsú őszibarack, egy csipetnyi ásványosság és kifinomult buborékok alkotnak tökéletes harmóniát.
2025. All rights reserved to Harsányi Pincészet