Tokaj

Harsányi

kézműves borászat

Rólunk

  • Szőlészet

    Szőlészet

    Szőlőterületeink a tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak, a Kútpatka, a Királyhegy, a Megyer és a Ciróka dűlőkben. Bővebben
  • Borászat

    Borászat

    A kézművesség nálunk nem csak a szőlőben van jelen. A természetességre való törekvés a pincében is legfőbb irányelvünk, melyet a Bővebben
  • Családi örökség

    Családi örökség

    A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, közvetlenül az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Sárospatak, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. Bővebben
  • Dűlőink

    Dűlőink

    KIRÁLYHEGY Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja... Bővebben
  • 1

Boraink

Dűlőink

KIRÁLYHEGY

Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja, habár néhol megtalálható a vulkanikus területekre szintén nagyon jellemző andezit is. A dűlő borait feszes sav karakter és szépen kibontakozó, rendkívül gazdag mineralitás jellemzi. A területen Furmint és Sárgamuskotály található, 20 – 30 éves gazdagon termő tőkéken.

KÚTPATKA

Kivételesen jó fekvésű dűlő, remek adottságokkal ahhoz, hogy kiváló borokkal kényeztesse a borkedvelő közönséget. Rendkívül meredek, magasan fekvő terület, ahol a déli tájolás miatt a napos órák száma kimondottan kedvező a szőlőnek. Alapja a térségre nagyon jellemző riolit tufa, vas-oxidos kiválásokkal. Talajszerkezet tömör és köves. Az innen szüretelt szőlőből jó sav szerkezetű, magasabb alkohol tartalommal rendelkező, összetett, íz gazdag, borok készülnek a remek fekvésének köszönhetően. Furminttal és illatos hárslevelűvel találkozhatunk a területen. A tőkék életkora akár elérheti a 40 évet is.

CIRÓKA

A szőlőterület magját, és a birtok szívét a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. A terület a Rákosi-korszak kivételével, közel 170 éve a család birtokában van. A dűlő alap kőzete a riolit tufa, kevéssé köves, agyagos, vastag, zsíros termőréteggel borítva. A különleges terroir és a kedvező dél-nyugati fekvése miatt, borai játékosak, gyümölcsösen könnyedek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály adják az innen származó kitűnő borokat.

MEGYER

A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése nagy valószínűséggel a honfoglaló magyar Megyer törzshez köthető. A dél-nyugati fekvésű, meredek lejtésű dűlőt nagyon változatos talaj szerkezet és színes összetétel jellemzi. Megtalálható nagy mennyiségben az agyag, valamint a finom szemcséjű kaolin, melynek megjelenése porózus lazább szerkezetet eredményez a köves talajon. A dűlő borai testesek és tartalmasak, krémesek. A 20-30 éves tőkéken furmint és hárslevelű terem.

A borászkodás során sokféle borszerető és borértő, izgalmas és érdekes emberrel hoz minket össze a sors. Egy ilyen szerencsés találkozás volt, amikor megismertük Nagy Kornélt, aki a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Kornél rengeteget foglalkozik a magyarországi dűlők történelmével, így hosszas kutatómunka után kézhez kaphattuk a mi dűlőink történetét is. Ezúton is köszönjük!

 

A honlap keretein belül hosszú lenne az egész munkát bemutatni- Álljon itt azonban egy kis ízelítő dűlőink történetéből.

  • 1

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.