A december 18-a után leadott rendelések, már csak január 6-a után kerülnek feladásra. December 19. és január 6-a között, Budapesten a személyes átvétel is szünetel.
Harsányi Pincészet
Ft 0

Kosár

Nincsenek termékek a kosárban.

A december 18-a után leadott rendelések, már csak január 6-a után kerülnek feladásra. December 19. és január 6-a között, Budapesten a személyes átvétel is szünetel.

a birtok

A szőlőhegyek látványa, a friss föld illata, a tokaji borok zamata generációk óta elvarázsol minket. Sárospatak, ez a gyönyörű történelmi város ad otthont birtokunknak, mely a tokaji borvidék újonnan felfedezett kincse.
A Megyer-hegyi Tengerszem közelségében, négy különleges dűlőben találhatók szőlőterületeink. A két hegy által közrefogott ékszerdoboz igazi elzárt csodavilág, ahol a dűlők képesek megmutatni a tokaji borok sokszínűségét. A Király-hegy, a Kútpatka, a Megyer és a Ciróka dűlőkben, összesen 17 hektáron gazdálkodunk.
Talajunk és éghajlatunk egyedülálló a vulkanikus kőzetek és a Bodrog folyó közelsége miatt, melyek egyedi jelleget és kifinomultságot adnak borainknak. Hagyományaink tiszteletben tartása mellett modern borstílust képviselünk, melyben a friss gyümölcsös jegyek és a dűlők sajátosságai dominálnak. Szeretünk kísérletezni, így a könnyed reduktív tételek, és a mély, komplex tokaji specialitások is megtalálhatóak palettánkon.
Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan gondozva a szőlőt és kezelve a bort, a terroir valódi karaktere és sokszínűsége tárul elénk.
Fontosnak tartjuk a tokaji borvidék hagyományait, ápoljuk családi örökségünket és a modern, minőségi borkészítés mellett köteleztük el magunkat!

a szőlészet

Szőlőbirtokunkat négy csodálatos talajadottságokkal rendelkező, mikroklimaktikus dűlő alkotja. A Királyhegy, a Megyer, a Kútpatka és a Ciróka dűlők utánozhatatlan terroir tulajdonságait a riolittufából építkező vulkanikus kőzetek, a különleges talajszerkezet, valamint a Bodrog közelsége is alakítják. Ez a ritka és szerencsés együttállás ruházza fel kivételes karakterrel szőlőinket, amik a gondos odafigyelésnek hála különleges arcukat a borban is megmutathatják.

Nagy tiszteletben tartjuk a természet e nem mindennapi ajándékát, ezért vagyunk elkötelezett hívei az organikus gazdálkodásnak! Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a hagyományos tokaji szőlőfajták jellemzőit, a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét.

 

Az organikusság sokak számára megfoghatatlan fogalom – nekünk a természettel való együttélés alap eleme. Természetesen mi is permetezünk, hiszen számtalan dologgal szemben kell megóvni a szőlőt, azonban nem használunk szintetikus vegyszereket, műtrágyákat vagy növényvédő szereket a szőlőültetvényeken. Kizárólag gyorsan lebomló természetes anyagokat vagy egyéb biológiai védekezési módszereket alkalmazunk a növények egészségének megőrzése és immunrendszerük megerősítése érdekében. Ez a legtöbbször drágább és munkaigényesebb feladat, de hiszünk abban, hogy a szőlő és a természet hosszú távon meghálálja ezt a fajta gondoskodást. 

 

A kézművesség nálunk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőben dől el. Az alacsony kordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metsszük, és 1-2 rügyet hagyunk rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítjuk a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés csupán 6-7 fürt. Ezzel képes már a szőlőben koncentrálódni a terroir legjava.

a borászat

Olyan borokat készítünk, melyek képesek megmutatni dűlőink egyéni adottságait, a terroir jellegzetességeit. A három klasszikus tokaji szőlőfajtával: furminttal, hárslevelűvel és sárgamuskotállyal dolgozunk. Fontosak számunka a hagyományok, ugyanakkor modern borstílust képviselünk. Organikus pincészetként a termesztés és a borkészítés során is figyelembe vesszük a bio gazdálkodás legfőbb elveit. A borkészítés során fontosnak tartjuk a friss gyümölcsös jegyek megőrzését és dűlőink egyedi jellegzetességeinek hangsúlyozását visszafogott alkoholfok mellett.

Szeretnénk megmutatni, hogy Tokajnak ezer arca van. A tokaji stílust sokan a nehezebb borokkal azonosítják, pedig egy könnyed tokaji száraz muskotály bátran tud az irsai olivér kihívója lenni. A furmint és a hárslevelű pedig olyan fajták, melyek sokszínűségükkel a komplexebb és a könnyedebb borok elkészítéséhez is gyönyörű alapanyagot adnak. Az egyes fajták és évjáratok más-más hordóhasználatot igényelnek, ezért többféle méretű és stílusú hordóval dolgozunk. Ahhoz, hogy igazán stílusos borok szülessenek komoly tapasztalat, pontos odafigyelés, és kifinomult ízlés szükséges. Ebből is látszik, hogy a borkészítés valójában művészet.

Készítünk friss, gyümölcsös tételeket, habzó bort, elegáns pezsgőt. Emellett megmutatjuk a hagyományos tokaji tételeket is a saját értelmezésünkben: a prémium száraz dűlőszelekciók mellett díjnyertes kései szüretelésű, szamorodni és aszú boraink vannak.

Szeretünk kísérletezni, és nem csak a borokkal. A birtok rengeteg terménnyel ajándékoz meg minket, amiért nap, mint nap hálásak vagyunk. A terményeket igyekszünk felhasználni, feldolgozni. Néha megjelennek a Harsányi Dűlőbisztró szezonális kínálatában, néha pedig pálinka, lekvár vagy olaj formájában élvezhetjük azokat.

CSALÁDI ÖRÖKSÉG

A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, Sárospatak mellett, közvetlenül az ország legszebb természeti csodájának választott, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével több, mint 170 éve a család tulajdonában van. A turistatérképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.

A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv ideje alatt kezdte meg virágzását. Évekig ő volt a Tokaj-Hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett.

A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban az volt, hogy folytatni tudják a családi hagyományokat.

2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan a „Ciróka” központi helyet foglal el az életében, annak ellenére, hogy civilben más hivatást választott. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. A családi örökséget szem előtt tartva bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.

VENDÉGLÁTÁS

Minden bort kétség kívül ott a legjobb megkóstolni, ahol készült. Dűlőink ölelése, a Bodrog csobogása, a rigók éneke és a hegyaljai szellők maradandó élménnyé tesznek minden korty bort, ízletesebbé tesznek minden falatot és tartalmasabbá minden beszélgetést!

Sárospatakon, a Tengerszem árnyékában található a tokaji borbirtokok egyik legkülönlegesebbje: a Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró. Kihagyhatatlan úticél bárkinek, aki igazán át akarja élni Tokaj-hegyalja szellemiségét. Ez az épület ad otthont a feldolgozási folyamatoknak, és itt találhatóak az érlelő pincék, valamint Sárospatak egyik kedvenc étterme, a Dűlőbisztró is. Lehetőség van pincelátogatásra, vezetett borkóstolókra, de sokan vannak, akik csak a finom ételek vagy a hely hangulata miatt látogatnak el hozzánk. 

A Dűlőbisztró teraszáról a hegyek és völgyek teljes panorámáját belátva igazán varázslatos élményt nyújt. Ételkínálatunkban megtalálhatóak a nemzetközi konyha fogásai, kombinálva Zempléni gasztronómiával. Felhasználjuk a Harsányi birtokon termő diót, birsalmát, bodzát és egyéb terményeket.

Csoportok számára egyéb programlehetőségeket is kínálunk. A borkóstolón és az üzemlátogatáson kívül terepautós dűlőtúrát, íjászkodást vagy akár sétajahózást is tudunk a programba illeszteni. Aki hosszabb időre érkezik Sárospatakra, azoknak szálláslehetőséget is tudunk biztosítani. További információért látogass el Dűlőbisztró menüpontba, vagy kattints ide.

a birtok

a szőlészet

a borászat

CSALÁDI ÖRÖKSÉG

VENDÉGLÁTÁS

Green brands minősítés

A Tokaj Eye címkénket a Megyer-hegyi Tengerszem inspirálta

dűlőink

Szőlőterületeink a Tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak: a Kútpatka, a Ciróka és a történelmi Királyhegy és Megyer dűlőkben. Közel 17 hektárnyi termőterületen dolgozunk hagyományos tokaji szőlőfajtákkal - furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét.

DŰLŐINK

Szőlőterületeink a Tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak: a Kútpatka, a Ciróka és a történelmi Királyhegy és Megyer dűlőkben. Közel 17 hektárnyi termőterületen dolgozunk hagyományos tokaji szőlőfajtákkal - furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét.

KIRÁLYHEGY CIRÓKA MEGYER KÚTPATKA

KIRÁLYHEGY

Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja, habár néhol megtalálható a vulkanikus területekre szintén nagyon jellemző andezit is. A dűlő borait feszes sav karakter és szépen kibontakozó, rendkívül gazdag mineralitás jellemzi. A területen Furmint és Sárgamuskotály található, 20 – 30 éves gazdagon termő tőkéken.

CIRÓKA

A szőlőterület magját, és a birtok szívét a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. A terület a Rákosi-korszak kivételével, közel 170 éve a család birtokában van. A dűlő alap kőzete a riolit tufa, kevéssé köves, agyagos, vastag, zsíros termőréteggel borítva. A különleges terroir és a kedvező dél-nyugati fekvése miatt, borai játékosak, gyümölcsösen könnyedek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály adják az innen származó kitűnő borokat.

MEGYER

A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése nagy valószínűséggel a honfoglaló magyar Megyer törzshez köthető. A dél-nyugati fekvésű, meredek lejtésű dűlőt nagyon változatos talaj szerkezet és színes összetétel jellemzi. Megtalálható nagy mennyiségben az agyag, valamint a finom szemcséjű kaolin, melynek megjelenése porózus lazább szerkezetet eredményez a köves talajon. A dűlő borai testesek és tartalmasak, krémesek. A 20-30 éves tőkéken furmint és hárslevelű terem.

KÚTPATKA

Kivételesen jó fekvésű dűlő, remek adottságokkal ahhoz, hogy kiváló borokkal kényeztesse a borkedvelő közönséget. Rendkívül meredek, magasan fekvő terület, ahol a déli tájolás miatt a napos órák száma kimondottan kedvező a szőlőnek. Alapja a térségre nagyon jellemző riolit tufa, vas-oxidos kiválásokkal. Talajszerkezet tömör és köves. Az innen szüretelt szőlőből jó sav szerkezetű, magasabb alkohol tartalommal rendelkező, összetett, íz gazdag, borok készülnek a remek fekvésének köszönhetően. Furminttal és illatos hárslevelűvel találkozhatunk a területen. A tőkék életkora akár elérheti a 40 évet is.


KIRÁLYHEGY CIRÓKA MEGYER KÚTPATKA

KIRÁLYHEGY

Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja, habár néhol megtalálható a vulkanikus területekre szintén nagyon jellemző andezit is. A dűlő borait feszes sav karakter és szépen kibontakozó, rendkívül gazdag mineralitás jellemzi. A területen Furmint és Sárgamuskotály található, 20 – 30 éves gazdagon termő tőkéken.

CIRÓKA

A szőlőterület magját, és a birtok szívét a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. A terület a Rákosi-korszak kivételével, közel 170 éve a család birtokában van. A dűlő alap kőzete a riolit tufa, kevéssé köves, agyagos, vastag, zsíros termőréteggel borítva. A különleges terroir és a kedvező dél-nyugati fekvése miatt, borai játékosak, gyümölcsösen könnyedek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály adják az innen származó kitűnő borokat.

MEGYER

A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése nagy valószínűséggel a honfoglaló magyar Megyer törzshez köthető. A dél-nyugati fekvésű, meredek lejtésű dűlőt nagyon változatos talaj szerkezet és színes összetétel jellemzi. Megtalálható nagy mennyiségben az agyag, valamint a finom szemcséjű kaolin, melynek megjelenése porózus lazább szerkezetet eredményez a köves talajon. A dűlő borai testesek és tartalmasak, krémesek. A 20-30 éves tőkéken furmint és hárslevelű terem.

KÚTPATKA

Kivételesen jó fekvésű dűlő, remek adottságokkal ahhoz, hogy kiváló borokkal kényeztesse a borkedvelő közönséget. Rendkívül meredek, magasan fekvő terület, ahol a déli tájolás miatt a napos órák száma kimondottan kedvező a szőlőnek. Alapja a térségre nagyon jellemző riolit tufa, vas-oxidos kiválásokkal. Talajszerkezet tömör és köves. Az innen szüretelt szőlőből jó sav szerkezetű, magasabb alkohol tartalommal rendelkező, összetett, íz gazdag, borok készülnek a remek fekvésének köszönhetően. Furminttal és illatos hárslevelűvel találkozhatunk a területen. A tőkék életkora akár elérheti a 40 évet is.


Borajánló

Borajánló

Hatputtonyos Tokaji Aszú 2016

Borajánló

Hízelgő (kései szüret) 2018

Borajánló

Hatputtonyos Tokaji Aszú 2017

Borajánló

Hatputtonyos Tokaji Aszú 2019

Borajánló

Királyhegy Furmint 2023 Bio

Borajánló

Habcsók 2024 - Winter Edition

A Megyer-hegyi Tengerszem 25 perc sétára található Pincészetünktől.

Látnivalók sárospatakon és környékén

2025. All rights reserved to Harsányi Pincészet

Minősítések

Hírlevél feliratkozás

Hozzájárulás*

Belépés

Az oldalra való belépéssel nyilatkozom, hogy betöltöttem a kort,
melytől az alkoholfogyasztás engedélyezett országomban.
A webhelyre való belépéssel Ön elfogadja a Felhasználási feltételeket és az Adatvédelmi irányelveket.