Szőlőbirtokunkat négy csodálatos talajadottságokkal rendelkező, mikroklimaktikus dűlő alkotja. A Királyhegy, a Megyer, a Kútpatka és a Ciróka dűlők utánozhatatlan terroir tulajdonságait a riolittufából építkező vulkanikus kőzetek, a különleges talajszerkezet, valamint a Bodrog közelsége is alakítják. Ez a ritka és szerencsés együttállás ruházza fel kivételes karakterrel szőlőinket, amik a gondos odafigyelésnek hála különleges arcukat a borban is megmutathatják.
Nagy tiszteletben tartjuk a természet e nem mindennapi ajándékát, ezért vagyunk elkötelezett hívei az organikus gazdálkodásnak! Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a hagyományos tokaji szőlőfajták jellemzőit, a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét.
Az organikusság sokak számára megfoghatatlan fogalom – nekünk a természettel való együttélés alap eleme. Természetesen mi is permetezünk, hiszen számtalan dologgal szemben kell megóvni a szőlőt, azonban nem használunk szintetikus vegyszereket, műtrágyákat vagy növényvédő szereket a szőlőültetvényeken. Kizárólag gyorsan lebomló természetes anyagokat vagy egyéb biológiai védekezési módszereket alkalmazunk a növények egészségének megőrzése és immunrendszerük megerősítése érdekében. Ez a legtöbbször drágább és munkaigényesebb feladat, de hiszünk abban, hogy a szőlő és a természet hosszú távon meghálálja ezt a fajta gondoskodást.
A kézművesség nálunk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőben dől el. Az alacsony kordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metsszük, és 1-2 rügyet hagyunk rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítjuk a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés csupán 6-7 fürt. Ezzel képes már a szőlőben koncentrálódni a terroir legjava.
Olyan borokat készítünk, melyek képesek megmutatni dűlőink egyéni adottságait, a terroir jellegzetességeit. A három klasszikus tokaji szőlőfajtával: furminttal, hárslevelűvel és sárgamuskotállyal dolgozunk. Fontosak számunka a hagyományok, ugyanakkor modern borstílust képviselünk. Organikus pincészetként a termesztés és a borkészítés során is figyelembe vesszük a bio gazdálkodás legfőbb elveit. A borkészítés során fontosnak tartjuk a friss gyümölcsös jegyek megőrzését és dűlőink egyedi jellegzetességeinek hangsúlyozását visszafogott alkoholfok mellett.
Szeretnénk megmutatni, hogy Tokajnak ezer arca van. A tokaji stílust sokan a nehezebb borokkal azonosítják, pedig egy könnyed tokaji száraz muskotály bátran tud az irsai olivér kihívója lenni. A furmint és a hárslevelű pedig olyan fajták, melyek sokszínűségükkel a komplexebb és a könnyedebb borok elkészítéséhez is gyönyörű alapanyagot adnak. Az egyes fajták és évjáratok más-más hordóhasználatot igényelnek, ezért többféle méretű és stílusú hordóval dolgozunk. Ahhoz, hogy igazán stílusos borok szülessenek komoly tapasztalat, pontos odafigyelés, és kifinomult ízlés szükséges. Ebből is látszik, hogy a borkészítés valójában művészet.
Készítünk friss, gyümölcsös tételeket, habzó bort, elegáns pezsgőt. Emellett megmutatjuk a hagyományos tokaji tételeket is a saját értelmezésünkben: a prémium száraz dűlőszelekciók mellett díjnyertes kései szüretelésű, szamorodni és aszú boraink vannak.
Szeretünk kísérletezni, és nem csak a borokkal. A birtok rengeteg terménnyel ajándékoz meg minket, amiért nap, mint nap hálásak vagyunk. A terményeket igyekszünk felhasználni, feldolgozni. Néha megjelennek a Harsányi Dűlőbisztró szezonális kínálatában, néha pedig pálinka, lekvár vagy olaj formájában élvezhetjük azokat.
A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, Sárospatak mellett, közvetlenül az ország legszebb természeti csodájának választott, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével több, mint 170 éve a család tulajdonában van. A turistatérképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.
A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv ideje alatt kezdte meg virágzását. Évekig ő volt a Tokaj-Hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett.
A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban az volt, hogy folytatni tudják a családi hagyományokat.
2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan a „Ciróka” központi helyet foglal el az életében, annak ellenére, hogy civilben más hivatást választott. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. A családi örökséget szem előtt tartva bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.
Minden bort kétség kívül ott a legjobb megkóstolni, ahol készült. Dűlőink ölelése, a Bodrog csobogása, a rigók éneke és a hegyaljai szellők maradandó élménnyé tesznek minden korty bort, ízletesebbé tesznek minden falatot és tartalmasabbá minden beszélgetést!
Sárospatakon, a Tengerszem árnyékában található a tokaji borbirtokok egyik legkülönlegesebbje: a Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró. Kihagyhatatlan úticél bárkinek, aki igazán át akarja élni Tokaj-hegyalja szellemiségét. Ez az épület ad otthont a feldolgozási folyamatoknak, és itt találhatóak az érlelő pincék, valamint Sárospatak egyik kedvenc étterme, a Dűlőbisztró is. Lehetőség van pincelátogatásra, vezetett borkóstolókra, de sokan vannak, akik csak a finom ételek vagy a hely hangulata miatt látogatnak el hozzánk.
A Dűlőbisztró teraszáról a hegyek és völgyek teljes panorámáját belátva igazán varázslatos élményt nyújt. Ételkínálatunkban megtalálhatóak a nemzetközi konyha fogásai, kombinálva Zempléni gasztronómiával. Felhasználjuk a Harsányi birtokon termő diót, birsalmát, bodzát és egyéb terményeket.
Csoportok számára egyéb programlehetőségeket is kínálunk. A borkóstolón és az üzemlátogatáson kívül terepautós dűlőtúrát, íjászkodást vagy akár sétajahózást is tudunk a programba illeszteni. Aki hosszabb időre érkezik Sárospatakra, azoknak szálláslehetőséget is tudunk biztosítani. További információért látogass el Dűlőbisztró menüpontba, vagy kattints ide.
A szőlőhegyek látványa, a friss föld illata, a tokaji borok zamata generációk óta elvarázsol minket. Sárospatak, ez a gyönyörű történelmi város ad otthont birtokunknak, mely a tokaji borvidék újonnan felfedezett kincse.
A Megyer-hegyi Tengerszem közelségében, négy különleges dűlőben találhatók szőlőterületeink. A két hegy által közrefogott ékszerdoboz igazi elzárt csodavilág, ahol a dűlők képesek megmutatni a tokaji borok sokszínűségét. A Királyhegy, a Kútpatka, a Megyer és a Ciróka dűlőkben, összesen 17 hektáron gazdálkodunk.
Talajunk és éghajlatunk egyedülálló a vulkanikus kőzetek és a Bodrog folyó közelsége miatt, melyek egyedi jelleget és kifinomultságot adnak borainknak. Hagyományaink tiszteletben tartása mellett modern borstílust képviselünk, melyben a friss gyümölcsös jegyek és a dűlők sajátosságai dominálnak. Szeretünk kísérletezni, így a könnyed reduktív tételek, és a mély, komplex tokaji specialitások is megtalálhatóak palettánkon.
Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan gondozva a szőlőt és kezelve a bort, a terroir valódi karaktere és sokszínűsége tárul elénk.
Fontosnak tartjuk a tokaji borvidék hagyományait, ápoljuk családi örökségünket és a modern, minőségi borkészítés mellett köteleztük el magunkat!
Szőlőbirtokunkat négy csodálatos talajadottságokkal rendelkező, mikroklimaktikus dűlő alkotja. A Királyhegy, a Megyer, a Kútpatka és a Ciróka dűlők utánozhatatlan terroir tulajdonságait a riolittufából építkező vulkanikus kőzetek, a különleges talajszerkezet, valamint a Bodrog közelsége is alakítják. Ez a ritka és szerencsés együttállás ruházza fel kivételes karakterrel szőlőinket, amik a gondos odafigyelésnek hála különleges arcukat a borban is megmutathatják.
Nagy tiszteletben tartjuk a természet e nem mindennapi ajándékát, ezért vagyunk elkötelezett hívei az organikus gazdálkodásnak! Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a hagyományos tokaji szőlőfajták jellemzőit, a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét.
Az organikusság sokak számára megfoghatatlan fogalom – nekünk a természettel való együttélés alap eleme. Természetesen mi is permetezünk, hiszen számtalan dologgal szemben kell megóvni a szőlőt, azonban nem használunk szintetikus vegyszereket, műtrágyákat vagy növényvédő szereket a szőlőültetvényeken. Kizárólag gyorsan lebomló természetes anyagokat vagy egyéb biológiai védekezési módszereket alkalmazunk a növények egészségének megőrzése és immunrendszerük megerősítése érdekében. Ez a legtöbbször drágább és munkaigényesebb feladat, de hiszünk abban, hogy a szőlő és a természet hosszú távon meghálálja ezt a fajta gondoskodást.
A kézművesség nálunk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőben dől el. Az alacsony kordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metsszük, és 1-2 rügyet hagyunk rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítjuk a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés csupán 6-7 fürt. Ezzel képes már a szőlőben koncentrálódni a terroir legjava.
Olyan borokat készítünk, melyek képesek megmutatni dűlőink egyéni adottságait, a terroir jellegzetességeit. A három klasszikus tokaji szőlőfajtával: furminttal, hárslevelűvel és sárgamuskotállyal dolgozunk. Fontosak számunka a hagyományok, ugyanakkor modern borstílust képviselünk. Organikus pincészetként a termesztés és a borkészítés során is figyelembe vesszük a bio gazdálkodás legfőbb elveit. A borkészítés során fontosnak tartjuk a friss gyümölcsös jegyek megőrzését és dűlőink egyedi jellegzetességeinek hangsúlyozását visszafogott alkoholfok mellett.
Szeretnénk megmutatni, hogy Tokajnak ezer arca van. A tokaji stílust sokan a nehezebb borokkal azonosítják, pedig egy könnyed tokaji száraz muskotály bátran tud az irsai olivér kihívója lenni. A furmint és a hárslevelű pedig olyan fajták, melyek sokszínűségükkel a komplexebb és a könnyedebb borok elkészítéséhez is gyönyörű alapanyagot adnak. Az egyes fajták és évjáratok más-más hordóhasználatot igényelnek, ezért többféle méretű és stílusú hordóval dolgozunk. Ahhoz, hogy igazán stílusos borok szülessenek komoly tapasztalat, pontos odafigyelés, és kifinomult ízlés szükséges. Ebből is látszik, hogy a borkészítés valójában művészet.
Készítünk friss, gyümölcsös tételeket, habzó bort, elegáns pezsgőt. Emellett megmutatjuk a hagyományos tokaji tételeket is a saját értelmezésünkben: a prémium száraz dűlőszelekciók mellett díjnyertes kései szüretelésű, szamorodni és aszú boraink vannak.
Szeretünk kísérletezni, és nem csak a borokkal. A birtok rengeteg terménnyel ajándékoz meg minket, amiért nap, mint nap hálásak vagyunk. A terményeket igyekszünk felhasználni, feldolgozni. Néha megjelennek a Harsányi Dűlőbisztró szezonális kínálatában, néha pedig pálinka, lekvár vagy olaj formájában élvezhetjük azokat.
A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, Sárospatak mellett, közvetlenül az ország legszebb természeti csodájának választott, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével több, mint 170 éve a család tulajdonában van. A turistatérképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.
A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv ideje alatt kezdte meg virágzását. Évekig ő volt a Tokaj-Hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett.
A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban az volt, hogy folytatni tudják a családi hagyományokat.
2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan a „Ciróka” központi helyet foglal el az életében, annak ellenére, hogy civilben más hivatást választott. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. A családi örökséget szem előtt tartva bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.
Minden bort kétség kívül ott a legjobb megkóstolni, ahol készült. Dűlőink ölelése, a Bodrog csobogása, a rigók éneke és a hegyaljai szellők maradandó élménnyé tesznek minden korty bort, ízletesebbé tesznek minden falatot és tartalmasabbá minden beszélgetést!
Sárospatakon, a Tengerszem árnyékában található a tokaji borbirtokok egyik legkülönlegesebbje: a Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró. Kihagyhatatlan úticél bárkinek, aki igazán át akarja élni Tokaj-hegyalja szellemiségét. Ez az épület ad otthont a feldolgozási folyamatoknak, és itt találhatóak az érlelő pincék, valamint Sárospatak egyik kedvenc étterme, a Dűlőbisztró is. Lehetőség van pincelátogatásra, vezetett borkóstolókra, de sokan vannak, akik csak a finom ételek vagy a hely hangulata miatt látogatnak el hozzánk.
A Dűlőbisztró teraszáról a hegyek és völgyek teljes panorámáját belátva igazán varázslatos élményt nyújt. Ételkínálatunkban megtalálhatóak a nemzetközi konyha fogásai, kombinálva Zempléni gasztronómiával. Felhasználjuk a Harsányi birtokon termő diót, birsalmát, bodzát és egyéb terményeket.
Csoportok számára egyéb programlehetőségeket is kínálunk. A borkóstolón és az üzemlátogatáson kívül terepautós dűlőtúrát, íjászkodást vagy akár sétajahózást is tudunk a programba illeszteni. Aki hosszabb időre érkezik Sárospatakra, azoknak szálláslehetőséget is tudunk biztosítani. További információért látogass el Dűlőbisztró menüpontba, vagy kattints ide.
Szőlőterületeink a Tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak: a Kútpatka, a Ciróka és a történelmi Királyhegy és Megyer dűlőkben. Közel 17 hektárnyi termőterületen dolgozunk hagyományos tokaji szőlőfajtákkal - furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét.
Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja, habár néhol megtalálható a vulkanikus területekre szintén nagyon jellemző andezit is. A dűlő borait feszes sav karakter és szépen kibontakozó, rendkívül gazdag mineralitás jellemzi. A területen Furmint és Sárgamuskotály található, 20 – 30 éves gazdagon termő tőkéken.
A szőlőterület magját, és a birtok szívét a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. A terület a Rákosi-korszak kivételével, közel 170 éve a család birtokában van. A dűlő alap kőzete a riolit tufa, kevéssé köves, agyagos, vastag, zsíros termőréteggel borítva. A különleges terroir és a kedvező dél-nyugati fekvése miatt, borai játékosak, gyümölcsösen könnyedek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály adják az innen származó kitűnő borokat.
A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése nagy valószínűséggel a honfoglaló magyar Megyer törzshez köthető. A dél-nyugati fekvésű, meredek lejtésű dűlőt nagyon változatos talaj szerkezet és színes összetétel jellemzi. Megtalálható nagy mennyiségben az agyag, valamint a finom szemcséjű kaolin, melynek megjelenése porózus lazább szerkezetet eredményez a köves talajon. A dűlő borai testesek és tartalmasak, krémesek. A 20-30 éves tőkéken furmint és hárslevelű terem.
Kivételesen jó fekvésű dűlő, remek adottságokkal ahhoz, hogy kiváló borokkal kényeztesse a borkedvelő közönséget. Rendkívül meredek, magasan fekvő terület, ahol a déli tájolás miatt a napos órák száma kimondottan kedvező a szőlőnek. Alapja a térségre nagyon jellemző riolit tufa, vas-oxidos kiválásokkal. Talajszerkezet tömör és köves. Az innen szüretelt szőlőből jó sav szerkezetű, magasabb alkohol tartalommal rendelkező, összetett, íz gazdag, borok készülnek a remek fekvésének köszönhetően. Furminttal és illatos hárslevelűvel találkozhatunk a területen. A tőkék életkora akár elérheti a 40 évet is.
Sárospatak legrégibb és legpatinásabb múltú szőlőhegye a Királyhegy. A dél-keleti tájolású, hűvös karakterű dűlő alapját riolit tufa és agyag alkotja, habár néhol megtalálható a vulkanikus területekre szintén nagyon jellemző andezit is. A dűlő borait feszes sav karakter és szépen kibontakozó, rendkívül gazdag mineralitás jellemzi. A területen Furmint és Sárgamuskotály található, 20 – 30 éves gazdagon termő tőkéken.
A szőlőterület magját, és a birtok szívét a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. A terület a Rákosi-korszak kivételével, közel 170 éve a család birtokában van. A dűlő alap kőzete a riolit tufa, kevéssé köves, agyagos, vastag, zsíros termőréteggel borítva. A különleges terroir és a kedvező dél-nyugati fekvése miatt, borai játékosak, gyümölcsösen könnyedek. Furmint, hárslevelű és sárgamuskotály adják az innen származó kitűnő borokat.
A sárospataki Megyer szőlőhegy, vagy dűlő története a középkorig nyúlik vissza. Elnevezése nagy valószínűséggel a honfoglaló magyar Megyer törzshez köthető. A dél-nyugati fekvésű, meredek lejtésű dűlőt nagyon változatos talaj szerkezet és színes összetétel jellemzi. Megtalálható nagy mennyiségben az agyag, valamint a finom szemcséjű kaolin, melynek megjelenése porózus lazább szerkezetet eredményez a köves talajon. A dűlő borai testesek és tartalmasak, krémesek. A 20-30 éves tőkéken furmint és hárslevelű terem.
Kivételesen jó fekvésű dűlő, remek adottságokkal ahhoz, hogy kiváló borokkal kényeztesse a borkedvelő közönséget. Rendkívül meredek, magasan fekvő terület, ahol a déli tájolás miatt a napos órák száma kimondottan kedvező a szőlőnek. Alapja a térségre nagyon jellemző riolit tufa, vas-oxidos kiválásokkal. Talajszerkezet tömör és köves. Az innen szüretelt szőlőből jó sav szerkezetű, magasabb alkohol tartalommal rendelkező, összetett, íz gazdag, borok készülnek a remek fekvésének köszönhetően. Furminttal és illatos hárslevelűvel találkozhatunk a területen. A tőkék életkora akár elérheti a 40 évet is.
2025. All rights reserved to Harsányi Pincészet