Opening discount! Use now the „NYITO15” to get 15% discount on all our full-price products!
Harsányi Pincészet
Ft 0

Cart

No products in the cart.

A borkóstolás művészete: tippek és trükkök

Aki kicsit is jobban érdeklődik a gasztronómia iránt, találkozott már a borkóstolás jelenségével. Az ember úgy gondolná, hogy a világ legegyszerűbb dolga, hiszen nem kell hozzá más, mint egy kis bor. A legtöbben, főleg az elején, nem, vagy alig éreznek különbségeket. Meg tudják állapítani, hogy fehér, vagy vörös, édes vagy száraz, ízlik, vagy nem.
Ám ha többre vágyunk, akkor már érdemes kicsit elmerülni a témában és megtanulni, hogyan is kell kóstolni, hogy valóban kiérezzük azokat az apró különbségeket, amik igazán különlegessé tehetnek egy bort.

Adunk néhány tippet a borkóstoláshoz, amivel Te is másként nézhetsz majd a borokra.

  1. Légy türelmes, ne siess
    Igaz ez rövid és hosszú távon is. Lehet még nem teljesen érzed ki a barackos, vagy ásványos jegyeket, de idővel sor kerül rá. Ugyanígy a bor kóstolása közben sem kell kapkodni. Kóstolj lassan és figyelmesen.
  1. Használd az érzékszerveid
    Láss, szagolj, ízlelj, tapints.  Elsőként csak nézd meg a bort. Milyen a színe? Mit gondolsz, mire utalhat? Mennyire áttetsző, hogyan folyik végig a pohár falán? Szagolj bele, akár csukd is be a szemed, hogy kizárj minden mást. Forgasd meg a bort, hogy minél több aroma szabaduljon ki. Mit érzel? Kóstold meg, tartsd egy kicsit a szádban, engedd, hogy minél több íz érvényesüljön és idővel egyre többet megismerj belőle.
  1. Ismerd meg a terroirt
    A terroir a bor származási területét és annak tulajdonságait jelöli. Minden bort ott a legjobb kóstolni, ahol készítették. Számos helyszín kínál kulináris élvezeteket és kulturális élményeket, ám ha igazán egyedi élményre vágysz, kóstold meg a bort a szülőhelyén. A borkóstolás itt nem csak egy egyszerű elfoglaltság, hanem egy különleges, érzékszervi kaland is lesz. Nem mellékesen látod honnan jött, látod a szőlőültetvényt, a földet, a hátad mögött megy le a nap, miközben épp ízekkel járod körbe a birtokot.
  1. Kísérletezz
    Minél több bort kóstolsz, minél több fajtát, annál jobban fogod érezni a különbségeket. Nem kell egyből a ritkaságokkal kezdeni. Inkább tapasztald meg a különféle fajtákat, típusokat egyszer, alapborokon keresztül.
  2. Kérdezz
    Ne félj érdeklődni a pincészet munkatársaitól. Rengeteg dolgot megtudhatsz a bor készítéséről, történetéről, ami akár egy új megvilágításba helyezheti az aktuális tételt.

Az igazi borrajongók tudják, hogy egy jó borkóstolás a helyszíntől is függ. Sárospatak büszkélkedhet a híres Harsányi Pincészettel és Dűlőbisztróval, ahol a hagyomány és a modernség találkozik. A pincelátogatás során ne csak kortyolj, de ismerd meg a szőlőültetvények titkait és a borok készítésének fortélyait is.

Most, hogy elmerültél a borkóstolás művészetében, ne habozz tervezni egy bortúrát Sárospatakra. Fedezd fel a kivételes borokat, a gyönyörű tájat, és élvezd a gasztronómiai élményeket, amelyek csak ebben a régióban érhetők el.

More news / Attractions

2024. All rights reserved to Harsányi Pincészet

Hírlevél feliratkozás

Hozzájárulás*

Login

Register

A link to set a new password will be sent to your email address.

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a [adatvedelmi-nyilatkozat] tartalmaz.

By accessing this site, I declare that I am of legal age
to consume alcohol in my country.